SORTIDA A TERRASSA

El divendres 19 de desembre vam fer una sortida a Terrassa on un guia ens va anar mostrant diferents construccions modernistes de la ciutat. Amb les explicacions del guia vam anar emplenant la fitxa de cada edifici per després analitzar-los.

AJUNTAMENT DE TERRASSA

El primer edifici que vam visitar es troba al Raval de Montserrat, es tracta de l'Ajuntament de Terrassa que va ser construït entre 1900 i 1903. L'edifici d'estil neogòtic caracteritzat pels seus arcs apuntats és obra de Lluís Muncunill i d'Antoni Pascual i Carretero.
Les columnes i pilars que suporten l'edifici estan decorats amb motius florals diferents, les plantes representades són autòctones de la zona. En el modernisme es donava molta importància a la llum, per això, a l'entrada i a la façana trobem arcs pels quals entra molta llum solar i permet il·luminar tot l'interior. El material que es va utilitzar per a la seva construcció va ser la pedra de Montjuïc, pedra que també es va utilitzar en molts edificis modernistes de Barcelona.
L'edifici, com el seu nom indica fa la funció d'ajuntament, en aquest cas, de Terrassa, i substituïa l'antiga casa de la vila. Amb aquest nou edifici, els egarencs volien demostrar que recuperarien l'esplendor econòmica i que estaven aconseguint modernitzar la societat, en resum, volien un nou ajuntament a l'alçada d'aquella nova ciutat.



CASA ALEGRE DE SAGRERA

La casa Alegre de Sagrera és considerada un edifici modernista per la reforma interior que va patir el 1911, duta a terme per l'arquitecte municipal Melcior Viñals. La casa, que en el seu orígen va ser l'habitatge i taller d'un fabricant tèxtil burgés, és d'estil eclèctic i es troba en el C/ de la Font Vella. A part de ser una obra modernista, es caracteritza perquè va ser la primera casa en tenir calefacció i electricitat de la ciutat.
Els materials que es van emprar en la seva construcció van ser ferro forjat, vitralls, ceràmica, pedra i fustes nobles. En el seu interior els espais són grans i hi ha diverses columnes decorades amb elements que podem trobar a la natura, com per exemple, teranyines, plantes i flors. La llum que arriba a l'interior és abundant gràcies als grans vitralls de la casa. També observem que les habitacions estan decorades amb pintures d'Alexandre de Riquer, mosaics, ceràmiques... Pel que fa al seu aspecte exterior, la façana és simètrica i les finestres i balcons estan forjats.
Actualment es pot visitar el seu interior i el seu pati ja que és un museu.
















SOCIETAT GENERAL D'ELECTRICITAT
La Societat General d'Electricitat és un edifici d'estil modernista industrial situat al C/ Joan Coromines. En el passat era el lloc on es generava l'electricitat per a les fàbriques dels voltants, actualment és un restaurant de la cadena Viena. L'encarregat de construir-lo va ser Lluís Muncunill al 1908.

El principal material que es va usar en la seva edificació va ser el maó, com es pot comprovar en els seus murs i parets. Les cantonades de tot l'edifici són corbes i no hi ha angles rectes. A la façana trobem fragments fets de ceràmica vidriada. Les finestres, igual que en els altres edificis visitats, són grans i permeten que l'interior estigui ben il·luminat. Un cop dins, podem veure que les rajoles formen alguns mosaics. La teulada, igual que les finestres, té forma corba com d'ones del mar i té un sistema de recollida d'aigües pluvials.



FARMÀCIA ALBINYANA
Un altre edifici modernista que vam visitar va ser la Farmàcia Albinyana construïda entre 1908 i 1910 per Joaquim Vancells i un altre arquitecte municipal del qual es desconeix el seu nom. La farmàcia es troba al mateix carrer que l'ajuntament, al Raval de Montserrat. Inicialment, va ser una confiteria portada per la mateixa família però més tard es va instal·lar la farmàcia.
Es caracteritza per les grans finestres que hi ha a l'entrada on s'hi filtra una gran quantitat de llum, juntament amb el trencadís de color verd que dóna color a la façana blanca. La façana també està decorada amb vitralls i motius florals, a dalt de tot podem observar un rellotge de sol. Si hi entrem podem observar pintures, ceràmica vidriada, ferro forjat...



MASIA FREIXA
L'últim lloc que vam visitar va ser la Masia Freixa construïda també per Lluís Muncunill al Parc de Sant Jordi durant 1905 i 1910. En el seu orígen anava a ser una fàbrica però en el seu lloc van construir-hi la casa senyorial dels Freixa. En els últims anys, ha estat durant molt temps el Conservatori Municipal de Música, però actualment acull les oficines de turisme de la ciutat.
Per a la seva construcció es van utilitzar els materials següents: maó pla, guix, bigues, vidre, rajola i fusta. La Masia Freixa es caracteritza com la resta d'edificis modernistes per estar inspirat en elements naturals. Les columnes tenen forma d'arbre i la teulada té forma d'ones, recorda el mar. A l'interior no hi ha cap angle recte, només les rajoles que tenen formes hexagonals que recorden les cel·les del rusc de les abelles. No hi ha angles rectes per donar la sensació d'ésser viu, Muncunill volia sentir-se com si estigués dins d'un ésser. A dins també trobem mobles de l'època que es van fer a mida. Des de l'exterior observem arcs catenaris en forma d'el·lipsi i arcs parabòlics. Aquests arcs permeten que hi hagi una bona il·luminació a les diferents habitacions, que estan situades al voltant de les parets exteriors per aprofitar la llum que arriba. La façana de la Masia Freixa és de color blanc per poder reflectir la llum i tota ella està envoltada de grans jardins, el Parc de Sant Jordi, per on s'hi pot passejar.